Assalamualaikum
semua,
Rasanya
kali ni nak share la resepi patin masak tempoyak yang saya buat semalam supaya
kawan-kawan yang teringin nak makan tu boleh la masak sendiri.Jangan risau,
saya akan cerita detail siap dengan teknik masak lagi supaya rasa dia tak la
lari dengan apa yang saya masak.Resepi ni macam campuran pasal saya tengok
resepi tempoyak Perak tak letak daun kesum.yang letak kesum ni resepi Pahang,
tapi resepi Pahang dan Perak tak letak santan.Masak lemak Kedah ja yang letak
santan.Jadi sebab tu resepi ni PPK.Haha
Patin Masak Lemak Tempoyak PPK
(Perak,Pahang,Kedah)
1-
Tumbuk
dengan lesung batu 1 biji bawang putih besar ibu jari, 1/2 biji bawang merah
besar 2 jari,kunyit hidup 1 besar ibu
jari,cabai hidup warna merah 1 biji, cabai Melaka 5 biji.dan agak2 lumat
masukkan 3 sudu besar tempoyak dan gaul sekali dengan bahan tumbuk sampai
sebati.Nak tumbuk tu masukkan bawang dulu dah lumat baru masuk cabai dan last
sekali baru tempoyak.
2-
Perah
setengah biji kelapa asingkan perahan pertama untuk kita masukkan dalam kuah
last sekali.kita akan guna perahan ke 2 dan ke 3 untuk masak ikan.Air dalam 4
cawan
3-
Masukkan
santan perahan ke 2 dan ketiga dalam periuk dan masukkan sekali bahan tumbuk
tadi.Kacau bagi sebati.Masukkan garam 1 sudu besar, gula suku sudu dan ajinamoto suku
sudu dan asam keping 1 helai.(kalau ganti dengan limau kasturi 1 biji lagi
sedap).Ni kes tempoyak tak cukup masam.
4-
Pastu
masukkan isi ikan patin.kalau ada banyak isi ikan tak payah masukkan
semua.masukkan cukup isi tenggelam dalam kuah ja.pastu angkat isi ikan yang
kita masak selama 5 minit dengan api perlahan tu dan masukkan isi ikan mentah
dan masak lagi 5 minit.ni kes kita tak mau buat kuah banyak sangat sehingga
perlukan santan dan bahan yang banyak.kita just nak makan isi ikan dan kuah tu
gaul sikit ja dengan nasi.bukan nak makan kuah tempoyak buat macam makan bihun
sup.yang penting kuah dia tak terlalu banyak dan pekat.
5-
Kita
masak macam ni akan buat isi ikan tu sendiri ada rasa garam gula.kalau kita
masak dulu last baru letak garam gula akan wat isi rasa tawar.hanya rasa garam
gula kat kuah saja.saya suka guna teknik ni bila masak ikan atau ayam.dah masak
isi tu kita angkat dan letakkan semua isi dalam mangkuk.
6-
Kuah
dalam periuk tu kita masukkan 3 batang serai, segengam daun kesum dan perahan
santan pertama tadi.dah masukkan semua dan kacau sebati rasa tengok kuah
tu.selalunya rasa garam akan berkurang pasal garam dah masuk dalam isi
ikan.Jadi tambah lagi sikit garam,gula dan ajinamoto sesuai dengan rasa
kita.Rasa dia paling penting rasa garam kena lebih dari rasa gula dan rasa masam.kalau
tak, rasa tak cukup lemak.kalau kuah tu rasa manis memang tak kena la dengan
selera orang utara ni.Kalau Kelantan mungkin sedap la bagi depa.Jadi dapatkan
rasa lemak masin tu mengatasi rasa manis dan masam.
7-
Dah
mendidih kuah tu barulah kita tuang ke dalam mangkuk yang ada isi ikan yang
kita angkat sebelum ni.Dah boleh makan dengan nasi.
selamat mencuba dan wassalam.
No comments:
Post a Comment