Thursday, 2 November 2017

Patin Masak Lemak Tempoyak PPK (Perak,Pahang,Kedah)

Assalamualaikum semua,

Rasanya kali ni nak share la resepi patin masak tempoyak yang saya buat semalam supaya kawan-kawan yang teringin nak makan tu boleh la masak sendiri.Jangan risau, saya akan cerita detail siap dengan teknik masak lagi supaya rasa dia tak la lari dengan apa yang saya masak.Resepi ni macam campuran pasal saya tengok resepi tempoyak Perak tak letak daun kesum.yang letak kesum ni resepi Pahang, tapi resepi Pahang dan Perak tak letak santan.Masak lemak Kedah ja yang letak santan.Jadi sebab tu resepi ni PPK.Haha


Patin Masak Lemak Tempoyak PPK (Perak,Pahang,Kedah)

1-      Tumbuk dengan lesung batu 1 biji bawang putih besar ibu jari, 1/2 biji bawang merah besar 2 jari,kunyit hidup 1  besar ibu jari,cabai hidup warna merah 1 biji, cabai Melaka 5 biji.dan agak2 lumat masukkan 3 sudu besar tempoyak dan gaul sekali dengan bahan tumbuk sampai sebati.Nak tumbuk tu masukkan bawang dulu dah lumat baru masuk cabai dan last sekali baru tempoyak.

2-      Perah setengah biji kelapa asingkan perahan pertama untuk kita masukkan dalam kuah last sekali.kita akan guna perahan ke 2 dan ke 3 untuk masak ikan.Air dalam 4 cawan

3-      Masukkan santan perahan ke 2 dan ketiga dalam periuk dan masukkan sekali bahan tumbuk tadi.Kacau bagi sebati.Masukkan garam 1  sudu besar, gula suku sudu dan ajinamoto suku sudu dan asam keping 1 helai.(kalau ganti dengan limau kasturi 1 biji lagi sedap).Ni kes tempoyak tak cukup masam.

4-      Pastu masukkan isi ikan patin.kalau ada banyak isi ikan tak payah masukkan semua.masukkan cukup isi tenggelam dalam kuah ja.pastu angkat isi ikan yang kita masak selama 5 minit dengan api perlahan tu dan masukkan isi ikan mentah dan masak lagi 5 minit.ni kes kita tak mau buat kuah banyak sangat sehingga perlukan santan dan bahan yang banyak.kita just nak makan isi ikan dan kuah tu gaul sikit ja dengan nasi.bukan nak makan kuah tempoyak buat macam makan bihun sup.yang penting kuah dia tak terlalu banyak dan pekat.

5-      Kita masak macam ni akan buat isi ikan tu sendiri ada rasa garam gula.kalau kita masak dulu last baru letak garam gula akan wat isi rasa tawar.hanya rasa garam gula kat kuah saja.saya suka guna teknik ni bila masak ikan atau ayam.dah masak isi tu kita angkat dan letakkan semua isi dalam mangkuk.

6-      Kuah dalam periuk tu kita masukkan 3 batang serai, segengam daun kesum dan perahan santan pertama tadi.dah masukkan semua dan kacau sebati rasa tengok kuah tu.selalunya rasa garam akan berkurang pasal garam dah masuk dalam isi ikan.Jadi tambah lagi sikit garam,gula dan ajinamoto sesuai dengan rasa kita.Rasa dia paling penting rasa garam kena lebih dari rasa gula dan rasa masam.kalau tak, rasa tak cukup lemak.kalau kuah tu rasa manis memang tak kena la dengan selera orang utara ni.Kalau Kelantan mungkin sedap la bagi depa.Jadi dapatkan rasa lemak masin tu mengatasi rasa manis dan masam.

7-      Dah mendidih kuah tu barulah kita tuang ke dalam mangkuk yang ada isi ikan yang kita angkat sebelum ni.Dah boleh makan dengan nasi.

      selamat mencuba dan wassalam.

No comments:

Post a Comment