Tuesday, 7 July 2020

Panduan membeli pisau untuk sambut Hari Raya Korban

Assalamualaikum sahabat semua

Tahun ni sambut Hari Raya Aidiladha berbeza sedikit....selalunya masa hari raya aku akan tolong lapah,pisahkan daging dengan tulang atau kerat daging di masjid Taman mutiara kulim, masjid kampung mengkuang atau di surau Taman Penaga....semua kerja-kerja tu aku buat dengan pisau seramik yang aku beli kat Langkawi...memang best pisau seramik ni...tajam dan tak payah asah...bila orang kampung tengok Aku buat kerja depa kata Aku pakai pisau plastik ka...haha...dah warna dia putih...tapi sayang pisau tu sekarang ni dah tumpul...boleh jadi pisau dapur jela...huhu...antara pantang pisau seramik kita tak boleh potong atas papan potong plastik...nanti dia tumpul...dia kena guna papan potong kayu jek...pisau seramik yang terlalu tumpul boleh buang sahaja dan beli baru...kos nak asah lagi mahal dari beli baru...dia bukan boleh asah pakai Batu asah..lagi satu pisau seramik ni rapuh...senang2 jek dia boleh patah kalau guna ketuk tulang.

Tahun ni Aku masuk pakat dengan keluarga belah bini share duit beli sekor lembu untuk buat korban...kumpul nama cukuplah 7 org...mulanya aku cadang nak buat korban...tapi dah pasal anak ketiga due sebelum hari Raya jadi mungkin jadi akikah sahaja....lembu kena sembelih dan lapah kat tempat sembelih...bawak balik tongkol kaki jek ke rumah untuk pisahkan daging dengan tulang...jadi nak buat kerja2 ni semua kena la ada pisau baru pasal pisau seramik dah tumpul...
Kadang-kadang bagi org lelaki ni bila time nak Raya korban ja baru la mula cari pisau kat pasar malam atau kedai...banyaknya akan beli pisau Columbia yang masa pegang memang tajam tapi lepas guna kejap saja dah tumpul....pastu pinjam honing rod kawan asah tak jugak tajam-tajam...pastu mula menyesal pasal beli tak lah murah boleh potong sat saja...ada jugak yang beli pisau utk selit Kat pinggang saja...tapi tak guna pun..saja beli buat tayang kat member2...haha....kalau kat tempat korban ni macam2 perangai la boleh tengok....
Kat sini untuk panduan member2 bersedia utk Raya korban Aku share ilmu pasal pisau ni...
Bagi org laki kena ada 4 pisau ni dan 1 batang pengasah.


1-pisau sembelih atau slaughter butcher knife-panjang ditentukan binatang apa kita nak sembelih.6 inci untuk ayam,itik,arnab...8 inci untuk kambing dan 10-12 inci untuk lembu...
2-pisau lapah atau skinning knife....ni guna untuk lapah kulit binatang...tak kisah la arnab,kambing atau lembu..panjang tak kisah sangat pasal kita nak guna hujung jek...
3-pisau buka daging dari tulang atau boning knife...pisau ni khas Kita guna untuk pisahkan daging dari rangka binatang sembelih...panjang kena sesuai dengan binatang tapi pisau ni jugak Sama...nak guna kat hujung jek...jadi tak perlu panjang2...
4-pisau potong daging atau slicing knife...boleh jugak guna chef knife untuk potong...atau guna chinese chef knife mcm yg aku beli...yg ni special guna untuk kerja memotong...selalunya sedap pakai 8 inci..
5-honing rod untuk betulkan balik mata pisau....bila Kita potong daging tak lama lepas tu mesti rasa pisau tu mcm tumpul...jadi Kita guna honing rod untuk betulkan Mata pisau supaya tajam balik...honing rod bukan guna utk asah pisau...kalau pisau tumpul teruk Kita guna honing rod takkan tajam pisau tu...
Ada org beli pisau Columbia semua kerja guna 1 pisau jek...yg tu la lapah...yg tula pisahkan daging...dan yang tula hiris daging...akhirnya lingkup pisau tu...ni crita pengalaman Aku la yg dulu guna pisau Columbia sebelum guna pisau seramik....tak masuk cerita pisau Columbia yang lawa tu patah masa nak buka sendi kaki lembu...

Brand apa nak pilih?antara brand yang memang mantap kat bawah ni
1-F herder
2-Giesser
3-Victorinox
4-Pirge
Paling murah tapi berkualiti jenama Pirge buatan turki...f herder,giesser buatan jerman dan victorinox buatan swiss.Kalau pakai pisau ni insya Allah dengan penggunaan dan ilmu asah pisau yang betul boleh bikin harta pusaka turun temurun...kalau tak reti asah boleh jek upah tukang asah...
Lagi satu tak perlu Beli semua jenis pisau...pilih saja kerja apa yang Kita suka...kalau suka sembelih beli pisau sembelih...suka lapah beli pisau lapah...suka buka daging beli pisau boning....suka tunggu nak hiris daging timbang Beli pisau slicing atau chef knife...jadi jimat la sikit duit tu...
P/S: masih menunggu pisau dihantar posmen...

No comments:

Post a Comment