Saturday, 8 February 2020

Resepi Daging Kambing Bakar BBQ

Assalamualaikum sahabat semua,


Pada kali ni aku nak kongsi satu resepi daging kambing bakar BBQ special yang kalau korang buat kompom takde sapa berani komen kata tak sedap.Kebanyakkan hal masak-memasak BBQ ni selalunya tugas ni digalas oleh aku la sama ada kat tempat kerja atau untuk family kat rumah.Kira aku ni dah jadi macam tukang masak untuk apa-apa event yang melibatkan BBQ ni.



Ok.kat bawah ni aku list barang-barang dia.

1-daging kambing 1kg (dalam 4 slice) - ada 2 jenis nama iaitu mutton dan lamb.Mutton ni daging kambing yang umur dia 2 tahun ke atas.Daging dia lebih pejal,lebih bau kambing dan lebih murah.Yang lamb ni daging anak kambing umur bawah 2 tahun.Daging lebih lembut,kurang bau kambing dan lebih mahal.Ikut citarasa korang nak beli mutton atau lamb.Macam aku,lebih suka lamb.

2- Madu 1 botol - korang beli sahaja madu kat kedai RM2 eko tu.Jimat sikit duit.Madu ni selain bagi rasa manis,dia jugak buat daging tu lebih juicy dan cantik bila kena dengan bara api.

3-Sos lada hitam jenama Bumi Hijau 1 botol.Boleh dapat kat mydin.Ni sos keluaran bumiputera jadi support sos orang kita.

4-Bawang putih 1 labu - kupas dan ketuk saja bagi penyet dengan pisau atas kayu pemotong.Pastu cincang bagi kecik.

6-Garam halus 1 camca besar dan ajinamoto 1 camca besar jugak.

Cara-cara

1-Defrost betul-betul daging kambing dan basuh dengan air.Basuh tak perlu beria sampai jadi putih daging tu.Basuh hilangkan darah saja.

2-Bubuh daging kambing dalam bekas plastik,kaca,stainless steel atau apa saja lah bekas yang korang ada kat dapur tu.Masukkan garam dan ajinamoto gaul bagi rata.Biar ja macam tu selama 30 minit pada suhu bilik.

3-Dah cukup 30 minit,masukkan madu satu botol bersama semua bawang putih yang korang cincang tu.Pastu biar lagi selama 30 minit pada suhu bilik.

4-Dah cukup 30 minit, korang masukkan satu botol sos lada hitam bumi hijau.Beli yang botol kecik tu.

5-Dah gaul sebati, korang masukkan dalam peti ais letak kat bahagian bawah saja.Jangan letak kat freezer pulak.Korang kena pastikan kena perap lebih dari 24 jam.Ni rahsia nak daging tu lembut,berjus dan meresap elok dengan daging.Masa perap ni kepanasan lada dan ajinamoto akan menguraikan protein daging untuk buat daging tu jadi lembut.

Bahan-bahan kuah

1-Beli sup cendawan cheese Campbell kat Mydin harga dalam RM5 lebih...masak sup cendawan tu bersama dengan baki sos lada hitam perap daging kambing tu dan masukkan kicap sedikit kat dalam kuah tu...kicap ni boleh guna kicap Mudim atau Cap Kipas Udang...kicap ni nak bagi kaler kuah tu gelap jek...kalau tak letak kuah tu cerah sangat...dan masukkan juga 3-5 ulas bawang putih bagi naik bau kuah tu...

Ok.Dah cukup 24 jam pelekat bara api kemudian bakarlah.Pastikan daging tu tak hangit dan hanya masak 3/4 sahaja.Tak perlu well done pasal nanti daging jadi keras dan tak berjus.Kalau nak guna dapur ajaib atau kuali rata pun boleh saja...kalau masak kat rumah boleh tambah kacang peas,carrot dan brokoli sebagai hiasan kat atas pinggan untuk bagi nampak menarik sikit....

Bahan-bahan yang simple sahaja tapi hasil dia kompom padu.Cubalah dan ingatlah aku dalam doamu sebagai tukang bagi resepi.Haha..

Wassalam...

No comments:

Post a Comment